Sürdürülebilirlik, son zamanlarda en çok duyduğumuz kavramlardan biri haline geldi. Bu kavramı duyduğumuzda ilk aklımıza gelen “çevre ve doğa” olsa da aslında çok daha kapsamlı bir içeriğe sahiptir. Peki sürdürülebilirlik nedir ve bu kavramı yaşamımıza nasıl katabiliriz?
Sürdürülebilirlik, “sürdürmek” fiilinden gelmektedir ve yaşamın her alanında iyiliklerin, sağlığın, mutluluğun sürdürülmesi ve bunun devamlı hale gelmesi anlamını içermektedir. En genel tanımıyla sürdürülebilirlik, gelecek nesillerin temel ihtiyaçlarını karşılama becerilerini engellemeden, bugünün ihtiyaçlarını karşılamak, gezegen ve canlıların bir uyum içerisinde yaşayabileceği dengeyi gözetmektir. Bu konuda hepimize önemli görevler düşmektedir. Yapmamız gereken şeylerin başlıcalarını şöyle sıralayabiliriz:
1- Gereksiz yere tüketmemek. Yani tüm eşyalarının değerini bilmek ve onları uzun yıllar boyunca kullanmak.
2- Herhangi bir şeyi üretirken doğaya zarar vermemek.
3- Dayanıklı eşyalar, dayanıklı giyisiler üretmek, kullanıp atılan malzemelere hayatımızda yer vermemek.
4- Üretim yaparken ve gündelik hayatlarımızda, doğaya zararlı gazların çıkmasına neden olan yöntemlerden uzak durmak.
5- Suyu gereksiz yere tüketmemek. Hayatın her aşamasında su tasarrufuna dair yöntemler kullanmak.
6- Birbirine, hayvanlara, bitkilere saygılı olmak ve sevgi göstermek.
Bu listeyi uzatmak mümkün. Ancak en temel noktaları bu şekilde özetleyebiliriz.
Peki çocuklar neler yapabilir?
Çocuklar evlerinde, okullarında, sokakta, yani her yerde ve yaşamlarının her anında bu konuda pek çok şey yapabilir. Öncelikle doğaya zarar vermemeyi aklımıza yerleştirmemiz gerekir. Böylece yaptığımız her şeyde “bu yaptığım doğaya ve diğer canlılara zarar veriyor mu?” diye sorgulamaya başlarız. Bu da bizi daha duyarlı olmaya yönlendirir. Duyarlı olduğumuzda da hem kendi yaşantımızı güzelleştiririz hem de çevremizdeki herkesin daha mutlu olmasının yolunu açarız.
RESİM YERLEŞECEK
Tuvallette kullandığımız su
Dişlerinizi fırçalarken musluğu kapalı tutmalıyız.
Çift butonlu sifon kullanımı, yani gerektiğinde az, gerektiğinde daha fazla su kullanımını ayarlamak, su tasarrufu için çok önemlidir. Ayrıca sifonun içine pet şişe koyarak sifonun daha az suyla dolmasını sağlayabilir böylece gereksiz su harcamasının önüne geçebiliriz.
Banyoda kullandığımız su
Duş almak için musluğu açtığımızda, sıcak suyun akmasını beklerken akan suyu bir kovada biriktirirsek bu suyu temizlik yaparken kullanabiliriz.
Tasarruflu duş başlığı kullanmak da suyumuzun boşa harcanmasının önüne geçmek için çok iyi bir yöntemdir.
Çamaşırlar için kullandığımız su
Çamaşır makineniz tamamen dolmadan çalıştırmamalıyız. Yüksek enerji tasarruflu çamaşır makinesi kullanmalı, çok gerekli olmadıkça uzun yıkama programlarını kullanmaktan kaçınmalıyız.
Giyisilerimize iyi bakmalı, her birinin üretimi için ne kadar çok su harcanmdığını asla aklımızdan çıkarmamalıyız.